Datorita evolutiei mediului online si a cresterii vitezei internetului, nu mai este suficient ca un site sa afiseze simple informatii text. Design-urile simple si monotone nu mai sunt la moda, vizitatortii isi doresc acum ca site-urile pe care le urmaresc sa aiba un design placut si sa fie in acelasi timp informative.
Una din principalele metode de a imbunatati experienta utilizatorilor pe site este design-ul receptiv (responsive design). Acest tip de design se adapteaza cerintelor si necesitatilor vizitatorilor si ii va face pe acestia sa revina pe site mai des.
Ce inseamna responsive design?
Responsive design-ul are ca scop pastrarea infatisarii unui site indiferent de browser-ul, rezolutia, sau dispozitivul cu care se navigheaza pe acesta.
Evolutia exponentiala a tabletelor, a telefoanelor mobile si posibilitatea de a accesa pagini web de pe diferite device-uri au avut o contributie majora in implementarea acestui tip de design.
Cum se imbunatateste experianta utilizatorilor?
Iti mai amintesti de prima generatie de telefoane mobile care permiteau accesul la internet? Daca da, atunci sigur stii cat de greu era sa accesezi un site.
In cel mai rau caz, cand intrai pe un site erai redirectionat catre versiunea de mobil a acestuia. Desi pare un lucru bun, de pe astfel de versiuni lipseau multe informatii, imagini si alte elemente care ajutau la navigare si la intelegerea articolului sau a paginii respective.
Daca nu erai redirectat, atunci ti se afisa site-ul in intregime, ca si cum l-ai accesa de pe calculatorul de acasa. In acest mod erai nevoit sa faci scroll pe intreaga pagina si sa cauti cu atentie exact ceea ce te intereseaza, apoi sa dai zoom pentru a putea citi informatiile respective. Destul de dificil, nu?
Responsive design-ul a imbunatatit drastic experienta vizitatorilor. Acum, accesarea unei pagini web de pe orice dispozitiv este usoara si naturala. Pentru a intelege mai bine conceptul de responsive design, acceseaza site-ul nostru de pe telefonul tau mobil si schimba intre modul portret si modul landscape.
Un responsive design poate sa fie destul de costisitor, mai ales pentru un site personal sau pentru un site ce reprezinta o afacere mica.
Cu toate acestea, se recomanda implementarea acetui tip de design in orice site. Avantajele sunt multe, poate cel mai important avantaj este acela ca Google, dar si alte motoare de cautare, incurajeaza folosirea unui responsive design. Prin urmare, un site responsive poate avea o pozitionarea mai buna in SERPs (search engine results pages) decat unul clasic.
Din ce in ce mai multi oameni navigheaza pe internet folosind dispozitive mobile. Tinand cont de asta, recomand implementarea unui responsive design pe orice website. Avantajele se vor vedea in timp.